blendr.io logo

Goede communicatie & slimme techniek

Bij integr zorgen we ervoor dat applicaties elkaar begrijpen door ze met elkaar te verbinden. Dat doen we niet alleen met slimme techniek maar vooral ook door goede communicatie met onze klant. Merel Sipkes is Integration Consultant bij integr en legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

SNEL SCHAKELEN

“We hebben recent een uitdagende klus afgerond bij een klant waar we Salesforce (een pakket voor relatiebeheer) met ServiceNow (een pakket voor digitale workflows zoals bijvoorbeeld van een IT-helpdesk) hebben verbonden. We moesten snel schakelen want een ander bedrijf had al een poging gewaagd om de verbinding tot stand te brengen maar dat was niet goed verlopen. Onze klant had hierdoor haast, wat begrijpelijk is. Toch hebben we eerst veel aandacht besteed aan het duidelijk krijgen van de wensen en de verwachtingen. Daar gaat meer tijd in zitten dan je verwacht. Maar zoals met zoveel dingen geldt hier ook: een goed begin is het halve werk. Communicatie is dus super belangrijk!

MIDDLEWARE

Je kunt koppelingen maken op verschillende manieren. Een van die manieren is via rechtstreekse zogenaamde ’point-to-point’ koppelingen. Hierbij kies je 1 van de applicaties die je moet koppelen, en ga je in die applicatie logica bouwen om tot de andere applicatie te komen. Nadeel hiervan is dat je vaak specifieke kennis per applicatie moet hebben, en dat dit soort oplossing amper herbruikbaar is. Het alternatief is een centrale oplossing die de link tussen systemen legt en dus in de basis systeem-onafhankelijk is. Dit soort centrale oplossing wordt een middleware oplossing genoemd.

Bij integr zijn we voorstander van middleware om verschillende redenen. Je houdt het overzicht, alles zit op 1 centrale plek wat het makkelijker maakt om eventuele problemen te zoeken en het instellen van de ‘niet happy flow’ is logischer opgebouwd. En uiteraard blijf je ongebonden van specifieke systemen, en kan je dus makkelijker extra applicaties aansluiten.

Bij deze uitdagende klus hebben we gebruik gemaakt van de middleware van Blendr.io. Dat werkt perfect bij een integratie zoals deze. Blendr.io is cloud based, dus je hoeft niks lokaal te downloaden of te installeren. Daarnaast werken we ook vaker met Jitterbit, Talend of anderen. Voor ons maakt het niet uit waar we mee werken, we volgen permanent de nieuwste ontwikkelingen en kiezen altijd voor de oplossing die het beste past bij de wensen van onze klant.”

8 STAPPEN

Om een helder beeld te schetsen van wat er komt kijken bij het tot stand brengen van een integratie van systemen, hebben we 8 stappen gedefinieerd.

 • 1. Informatie, wensen & verwachtingen
  We starten met een gesprek met onze klant om informatie op te halen over welke data overgezet moet worden. Wat zijn de wensen en hoe zitten de processen in elkaar? Dit is een tijdrovende stap, bijvoorbeeld omdat processen voor de klant heel vanzelfsprekend zijn. We zijn duidelijk over verwachtingen. We leggen alle informatie uit deze stap vast in een document wat we het ’mapping design’ noemen.
 • 2. Specificatie van de velden
  We maken een overzicht van de API-naam van elk relevant veld. Dat is de technische naam die nodig is om die betreffende velden aan te spreken. Zie dit als de tweede kolom naast stap 1.
 • 3. Specificatie van de doelvelden
  We maken een overzicht van de velden waar de informatie uit stap 2 naar toe moet in het andere systeem. Dit is de stap die tot 50% van de tijd kost. Denk aan een veld dat in het andere systeem bestaat uit meerdere velden. Zie dit als de derde kolom naast stap 2.
 • 4. Toegang tot de data
  Tijdens ontwikkeling maken we gebruik van connectoren die gekoppeld zijn aan een test- of ontwikkelomgeving van de klant. Voor productietoegang kan de klant met Blendr.io zelf de connector éénmalig instellen, zodat er geen credentials uitgewisseld hoeven te worden met ons. Blendr.io geeft ons dus toegang tot de juiste omgevingen. Uniek & veilig!
 • 5. Bouwen
  Dan begint het bouwen in Blendr.io. We voegen hier de logica toe. Denk bijvoorbeeld aan: als postcode niet bestaat uit x , dan y. Of zowel NL, Nederland als nederland = NL. We zorgen dat alles wordt afgedekt, ook als er bijvoorbeeld wordt gewerkt met een andere taal.
 • 6. Testen & demo
  Ons team werkt met een iteratieve werkwijze waarbij we in korte stappen waarde toevoegen. Dit betekent dat we tussentijds demo’s geven vanuit de testomgeving. We laten zien waar we op dat moment staan en wat de richting is. Dit zijn belangrijke communicatiemomenten met onze klant. We vragen actief om feedback.
 • 7. Correcties doorvoeren
  We voeren correcties door, testen opnieuw en geven een nieuwe demo. Dit gaat zo een aantal keer op en neer.
 • 8. Opleveren
  Als alles is doorgevoerd zetten we de testomgeving naar de productieomgeving en leveren we op aan onze klant.

Meer informatie?

Wil je eens van gedachten wisselen om te horen hoe we jouw bedrijf kunnen ontzorgen bij een proces van integratie? We werken graag samen aan een optimale integratie van systemen, zodat we betere resultaten bereiken. Met onze werkwijze bespaar je kostbare tijd en krijg meer inzicht in je data. Neem vrijblijvend contact op met Koen Overeem via koen.overeem@integr.eu of (+31) 6 5110 5002.

ANTWERPEN
Veldkant 33b
2550 Kontich

BREDA
Rithmeesterpark 50-A1
4838 GZ Breda

AMSTERDAM
Pedro de Medinalaan 87a/b
1086 XP Amsterdam